Paardenhaar knippen voor een armband

Hoeveel paardenhaar heb je nodig voor een armband

Bij de armbanden staal/zilver staat bij elk model aangegeven hoe lang de haren moeten zijn. De dikte kun je zelf inschatten aan de hand van de beschrijving van de armbanden.  Voor een rondgevlochten armband van 1 cm diameter heb je een pluk nodig van 1 cm diamter. Voor een platte vlecht heb je minder nodig dan voor een rondgevlochten armband.

Alle paardenharen moeten wel de benodigde lengte hebben! 

Staartharen zijn altijd erg ongelijk van lengte, waardoor een pluk haren vaak minder “bruikbare” haren oplevert dan je denkt. De haren worden uit de staart geknipt en het beste is om dit uit het midden te doen, direct onder de staartwortel, dan valt het helemaal niet op dat er haren zijn weggeknipt. Bij twijfel liever teveel en te lange haren aanleveren, het teveel wordt altijd mee teruggestuurd.

Hoe knip je staartharen van je paard af

Als je paard nog leeft wil je zo zuinig mogelijk zijn met het knippen. Kam de haren eerst en selecteer een mooie pluk. Het beste is om die pluk onderaan stevig vast te pakken en met je kam van ónder naar bóven terug te touperen. Je zult zien dan er dan heel veel haren naar boven getoupeerd worden en die zijn dus korter zijn dan de totale lengte. Op die manier worden de kortere haren gespaard en knip je niet meer weg dan echt nodig. Bind de haren met een elastiekje vast. (liever geen vlecht van maken) 
Het samengebonden haar moet redelijk schoon, droog worden opgestuurd.  
Een paardenluchtje is niet erg, maar voor erg vet en vies haar kan 1 tot 3  euro extra worden gerekend voor het schoonmaken.

Manenhaar is niet geschikt voor armbanden!

Het haar van manen is rekbaar en broos, en NIET geschikt voor het maken van een armband.  Je kan er wel een collier van laten maken. Facebook logo   Bekijk ook de facebook pagina van Armbandenvanpaardenhaar