Hoeveel haren heb je nodig

Bij de armbanden staal/zilver staat bij elk model aangegeven hoe lang de haren moeten zijn. De dikte kun je zelf inschatten aan de hand van de beschrijving van de armbanden. Voor een platte vlecht heb je minder nodig dan voor een rondgevlochten armband. Voor een rondgevlochten armband van 1 cm diameter heb je dus een 1 cm dikke pluk nodig.

Alle haren moeten wel de benodigde lengte hebben! 

Staartharen zijn altijd erg ongelijk van lengte, waardoor een pluk haren vaak minder “bruikbare” haren oplevert dan je denkt. De haren worden uit de staart geknipt en het beste is om dit uit het midden te doen, direct onder de staartwortel, dan valt het helemaal niet op dat er haren zijn weggeknipt. Bij twijfel liever teveel en te lange haren aanleveren, het teveel wordt altijd mee teruggestuurd.

Hoe knip je paardenhaar van de staart af

Kam de haren eerst netjes  en selecteer een mooie pluk. Als je een pluk haren hebt geknipt, kun je het beste die streng onderaan vastpakken en met je kam nog eens van onder naar boven terugkammen. Je zult zien dan er dan heel veel haren uit de streng in je kam terechtkomen, omdat die korter zijn dan de totale lengte! Wil je heel zuinig knippen, dan kun je dit “terugkammen” ook doen als het haar nog aan de staart zit. Op die manier worden de kortere haren gespaard en knip je niet meer weg dan echt nodig. Bind de haren met een elastiekje vast. (liever geen vlecht van maken) 
Het samengebonden haar moet redelijk schoon en droog worden opgestuurd.  
Een paardenluchtje is niet erg, maar voor erg vet en vies haar kan 1 tot 3  euro extra worden gerekend voor het schoonmaken.

Manenhaar is niet geschikt voor armbanden!

Het haar van manen is rekbaar en broos, en NIET geschikt voor het maken van een armband.  Je kan er wel een collier van laten maken. Facebook logo   Bekijk ook de facebook pagina van Armbandenvanpaardenhaar